Juhuhuhuuu sezona šragljev je tu. Oba s Primožem sva neizmerno vesela, da sva le dočakala letošnji april, ko bova lahko znova ustvarjala s tem krasnim virom antioksidantov.
Šparglji so najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov. Vsebujejo glutation, ki je eden od najmočnejših antikarcinogenov in antioksidantov, ter rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami.
To zeleno zlato (zame to pač ni več hmelj :D) je znano predvsem po svojem diuretičnem učinku – pospešujejo odvajanje vode, še nekaj ur po uživanju špargljev pa ima urin izrazito močan in značilen vonj.
Šparglji imajo le približno 40 kcal na 100 g, ne vsebujejo maščob in holesterola, zato so idealno spomladansko živilo, ki poskrbi za temeljito čiščenje organizma.
Ker sem jaz zelo občutljiva na mlečne izdelke, sva se odločila za nemlečno različico pite. Glede na to, da moram zaradi GERDa paziti tudi na vnos maščob sva se odličila, da pripraviva skorjo, ki je veliko lažja od klasičnih z maslenim testom. Testo sva naredila kar s kvinojo :D. Sva namreč velika ljubitelja kvinoje.
Tekstura skorje sicer ni tako kompaktna, kot smo jih vajeni. Vendar je zelo okusna in krasna popestritev pite.
Dober tek!

Špargljeva pita
Ingredients
Podlaga za pito
- 1/4 skodelice lanene moke podlaga za pito
- 1/4 skodelice vode podlaga za pito
- 1,5 skodelice kuhane kvinoje podlaga za pito
- 1,5 žlice stopljenega kokosovega olja podlaga za pito
- 2 žlici jedilnega kvasa v kosmičih podlaga za pito
- 1/4 žličke soli podlaga za pito
Polnilo za pito
- veganska rikota
- 1 dcl ovsene smetane
- 1/2 dcl ovsenega mleka
- 1/2 srednje velik nasekljan por
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- poper in sol po okusu
Veganska rikota
- 1 žlica olivnega olja
- 2 manjši šalotki prepraženi na olivnem olju
- 1/2 žličke česna v prahu
- 200 g tofuja
- 2 žlici limoninega soka
- sveža bazilika, sol in poper po okusu
Instructions
Podlaga za pito
- Zmešamo laneno moko z vodo ter pustimo, da se zmes zgosti.
- Skupaj zmešamo ohlajeno kvinojo, jedilni kvas ter sol. Na koncu dodamo kokosovo olje, mešanico z laneno moko in dobro zmešamo.
- S tako pripravljeno mešanico obložimo pekač in pečemo 15min na 200C oz. dokler ne dobi zlate barve.
Priprava rikote
- Vse sestavine (šalotka naj bo ohlajena) zmešamo s paličnim sekljalnikom. Rikota je pripravljena.
Polnilo za pito
- Spražimo por. Solimo, popramo, dodamo ovseno smetano, mleko ter muškatni orešček.
- Kuhamo kratek čas, da se okusi povežejo. Odstavimo iz ognja ter v zmes vmešamo vegansko rikoto.
Priprava pite
- V predpripravljeno skorjo damo polnilo ter nanj položimo šparglje. Pečemo na 200C približno 20min.